Menu

              

         

       

Kaagnyt med beretning fra 

Nibe Kaaglaugs Fornøjelige ædegilde/generalforsamling 16 marts 2024.

Ædegildet afholdtes i Nibe sejlklubs lokaler.

Oldermanden, Jens Østergaard bød velkommen til de 39 deltagere med oplæsning af Kaagskråens traditionelle indledning til ædegildet samt præsentation af laugsstyrelsen.
Herefter blev deltagerne oplyst om praktiske bemærkninger vedr. afkrydsningspapir mht afregning af ædelse og drikkelse samt kontingentbetaling og deltagelse i arbejdshold.
Inden kaagekonerne præsenterede dagens ædelse samledes deltagerne i afsyngning af Johs. V. Jensens sømandssang "En sømand har sin enegang" under forsang og musikledsagelse af Steen Lerche.

Oldermandens beretning
Oldermanden aflagde beretning om Kaaglaugets historie og årets arrangementer og arbejdsopgaver. Lauget havde en særdeles mindeværdig tur med det gode skip Loa med både sejlads på Limfjorden og god skafning.

Efter fortæring af forretten, marineret sild, og hovedretten, nakkesteg stegt som vildt, som var særdeles velsmagende, af sang deltagerne Kaaglaugsvalsen. Steen Lerche oplyste, at denne netop i år har 30 års jubilæum, idet Steen Lerche satte musik til Lars Ahrenholts tekst i 1994.

Musik og sang underholdning
Herefter spillede og sang  Steen Lerche  "Til Havs" af digteren Hans Poulsen. Steen har sat musik til flere af digtene i samlingen " Fra Himmerlands dale"fra 1929. Til Havs handler om en fars tanker, da han sagde farvel til sin 14 årige søn, da han skulle bære og ro sønnen ud til forhyring på en skonnert, der lå opankret længere ude i bredningen.
Steen Lerche foredrog herefter " Verden er lys" af Eva Cortzen. Denne er oprindelig skrevet som skolesang til indvielse af nyt mediatek på Nibe skole med melodi af Steen Lerche.
Sang og musik indslaget afsluttedes med et minde om kunstneren og Limfjordstroubaduren, Knud Højrup, idet Steen Lerche spillede og sang Knuds " Den sidste fjordfisker", som kun fangede 3 skrubber i 30 garn , en til mor og en til mig og en til vort barn, og så gav op, da fjorden fik hjertestop. Nu er han kommet i formalin og sat på museum. Steen havde påtaget sig den svære opgave at sætte noder på Knuds musik, og nu blev den her for første gang fremført som "Blues for Knud"
Jens Østergaard fortalte om, hvordan Knud havde sørget for at bogen om Rav Aage blev skrevet. Projektet var ved at gå i stå, men "den klarer jeg" sagde Knud, og henvendte sig til Jens Østergaard, som fik lov af Ellen til at bruge sin tid på 
- sammen med Flemming Madsen- 
at skrive bogen “Fisk kan ikke tale.”
Jens Østergaard kvitterede for Steen Lerches bidrag til ædegildet med en flaske Kaagsprit med dobbelt etikette.

Efter desserten, en dejlig citronfromage med påskepynt, var der valghandlinger.
Oldermanden indledte med at berette om oldermandens opgaver og oplyste samtidig, at han nu har truffet den tunge beslutning at fratræde posten som oldermand for Kaaglauget.

Valg til Laugsstyrelsen
På valg er Bodil Frisbæk og Sonja Mathiasen, som heldigvis begge accepterer genvalg. Og begge blev genvalgt.
Som suppleant blev Kristian Mortensen valgt for en ny periode.
Som revisor er Herdis Birkkjær på valg- og blev genvalgt.

Regnskab
Kaagkæmner Niels Jakobsen gennemgik Kaaglaugets regnskab, som blev godkendt af forsamlingen.

Laugsstyrelsen foreslår uændret kontingent (75kr for enkeltpersoner og 125kr for par).
Dette blev godtaget af forsamlingen.

Forslag om at udnævne Jens Østergaard til æresmedlem med tak for de mange års store indsats som primus motor for Nibe Kaaglaug blev vedtaget af forsamlingen med applaus og langvarig klapsalve.

Til kaffen serveredes Sonja's Søren Ryge-kage og Herdis' sildesmåkager med sølvskæl

Mod en ny sæson 
- Hidtil har sejlads med sjægt og Kaag været søgt gennemført som tirsdagssejladser, men der har været mange aflysninger p.gr.af vejrlig. I den kommende sæson vil Kaaglauget prøve en ny form for tilmelding. Hvis vejrudsigten for de kommende par dage lyder godt, vil der være mulighed for at ringe til en af kaagskipperne for at høre om der er mulighed for sejlads. Liste over kaagskipperne med telefonnumre vil blive tilsendt senere som Kaagnyt.
- Sjægt og Kaag skal på værft 8/4 for forårsklargøring, og der påregnessøsætning 26/4.
Arbejdshold indkaldes.
- I år skal Kaaglaugets havnehus males. Dato er endnu ikke fastlagt, men det bliver efter 1 maj. Hertil skal der også  findes arbejdshold
- Havnens Dag, hvor Kaaglauget deltager, afholdes 25 maj på Nibe Jollehavn.
- Igen i år vil Kaaglauget afholde de hyggelige Cafe’aftener. Herom senere.

Oldermandens epilog
Jens Østergaard takkede laugsstyrelsen for godt samarbejde - kaagkonerne i særdeleshed. Herefter afrundede han ædegildet med at beskrive Limfjordens tilstand. Her nævnte han professor Steen Hildebrandt kronik om børn og natur: Respekt også for dyr.
Dette ledte til omtale af oldermandens nyeste bog, "Limfjorden i med- og modvind".
Den tidligere omtalte bog: "Fisk kan ikke tale" vil indgå som led i en dramadokumentar i fire tv udsendelser om RavAage og Cheminova. Det forlyder, at der også vil blive lavet en spillefilm.

Tilbage var nu kun afregning for ædelse og drikkelse, som Kaagkæmneren modtog tillige med kontingentindbetalinger. Et medlem har tilmed indbetalt 200 kr " som kontingent og evt tilskud"

Referat: Hans Heidemann Lassen




Efter ædegildet konstituerede laugsstyrelsen sig med:

Oldermand Jens Niss
Kaagkæmner Niels Jakobsen
Kaagkone Bodil Frisbæk
Kaagkone Sonja Mathiasen
Løddekarl Lars Bro
Laugsmedlem Jens Østergaard
Kaagskriver Hans Heidemann Lassen